İçeriğe geç

Pnömotoraks ve Cerrahi Tedavisi

Pnömotoraks, akciğerin çökmesi olarak tarif edilebilir. Akciğer ile göğüs duvarı arasında plevra denilen zar bulunmaktadır. Bu akciğerin göğüs duvarına yapışmasını engeller. Plevral aralıkta hava birikmesine pnömotoraks olarak adlandırılır.  

Kişilerin akciğerlenrinde bleb veya bül diyebileceğimiz baloncuklar olabilir. Bunlar patlayarak plevral aralığa hava salabilir. Pnömotoraks oluşturur. Akciğer çöker ve primer (birincil) spontan (kendi kendine gelişen) pnömotoraks durumu ortaya çıkar.

Yine düşme, darp, trafik kazası ve deprem sonucu kırılan  bir kaburganın akciğeri delmesi sonucu olarak da plevra yapraklarının arasına hava birikebilir. Bu da akciğerin çökmesine neden olur.

Sigara, primer spontan pnömotoraks riskini 10 ila 20 kat arasında arttırmaktadır.

Primer spontan pnömotoraks geçiren kişiler genel olarak  uzun boylu, zayıf ve erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Bir defa pnömotoraks geçirmiş bir kişinin tekrar pnömotoraks geçirme riski daha  fazladır.

Pnömotoraks ani gelişir ve  hayatı tehdit edebilir. Belirtileri arasında  ani başlayan batıcı delici tarzda göğüs ağrısı, sıkışma hissi, ani başlayan nefes darlığı, hava açlığı, baygınlık hissi veya bilinç bulanıklığı olabilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında acil tıbbi yardım gereklidir.

İlk etapta tıbbi hikaye alınır. Daha sonra tanıyı kesinleştirmek için akciğer röntgeni  çekilir. Bilgisayarlı tomografi göğüs boşluğunun ayrıntılı olarak görüntülenmesi yapılır. Plevral aralıkta hava olup olmadığı ve eğer varsa tahmini miktarı saptanabilir. Arteriyel kan gazı ile oksijen, karbondioksit ve asitlik düzey kontrol edilir.  Nabız oksimetri kanın oksijenlenme düzeyi ölçülür. Solunum sıkıntısının derecesini tayin etmek için kullanılır.

Pnömotoraks tedavisinde (1) oksijen verilerek takip (2) hava bir iğne ile aspire edilir (3) göğüs tüpü (4) Cerrahi ve (5) ploridez yer alır.

Göğüs Tüpü; göğüs boşluğundaki hava kaburgaların arasından geçirilecek bir hortum ile bir sualtı kapalı drenaj sistemine bağlanır.  Bu sistem ile havanın tahliyesi sağlanır.

Bir defa pnömotoraks geçirip iyileşmiş bir kişinin ikinci defa pnömotoraks geçirme riski daha da artar. Pnömotoraskın tekrar etmemesi için plöridez işlemi uygulanır. Plöridez işleminde plevral yapraklar ilaç  yardımıyla birbirine yapıştırılır. Akciğer, göğüs duvarına yapıştırılır ve çökmesi önlenir. Pnömotoraksın tekrar etmemesi için tespit edilen bleb ve büllerin çıkarılmasını önerebilir.

Kısa soru ve cevaplar:

Pnömotoraks ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler? Spor?

Sigara içilmemeli. Şikayetleri tekrar ettiğinde acil sağlık yardımı alınmalı. Dalma, tek başına yüzme, pilotluk gibi riskli sporlar tam tedavi edilmeyen hastalarımız için risk oluşturur.

Pnömotoraks askerlik çürük müdür?

Hayır

Pnömotoraks hastaları nasıl beslenmeli?

Özel bir öneri bulunmamaktadır

Pnömotoraks ilaç tedavisi varmıdır?

İlaç ile tedavi edilmez

Pnömotoraks kaç günde iyileşir?

Ortalama üç gün

Tansiyon pnömotoraks nedir?

Plevral aralıga aşırı hava birikmesine bağlı göğüs içinde basıncın yükselmesidir. Bu basınç yüksekligi kalp ve akciğeri etkiler.

Pnömotoraks ölüm riski?

Hayati tehlike içerir. Acil sağlık desteğine ihtiyaç vardır.

Pnömotoraks uzamış hava kaçağı?

Nadirende olsa karşılaşıla bilmektedir. Bu tip hastalarımız ameliyat ile tedavi edilir.

https://youtu.be/HvWDOsoXr7khttps://youtu.be/q1toLSnyyPUhttps://youtu.be/7_cDO1CLhmQ


Uzman ekip için ameliyat görüntüsü

Uzman ekip için ameliyat görüntüsü

Uzman ekip için ameliyat görüntüsü