Sık sorulan sorular ve cevapları

Pnömotoraks

Kolay gelsin ben muhammet hocam ben 3 5 ay aralıklarla 1 defa sol ve 2 defa sağ tarafımdan spontan ponomotraks geçirdim sağdan 2. Kez geçirmem sonrası kapalı ameliyat oldum akcigerimden traslama yoluyla iyileşmeyen tarafın alındığı söylendi şuan askerlik yapıyorum ve 2 kez sancı hissettim sırt bolgemde akciğerden nefes almakta güçlük çektiğim oldu ve yoruldugumda başımda dönüyor tansiyonum düşüyor hastaneye sevk isteyecegim ama bu askerligimi nasıl etkiler yine hasta çıkarsam silahaltinda olduğum icin c dilimine girme yada b dilimine girme olasılığım varmı çünkü c dilime girmek istemiyorum şimdiden teşekkür ederim

Sevgili Muhammet, anlattıkların baz alındığında, pnömotorakstan dolayı tedavin başarılı olmuş. Bu tip ameliyatlardan sonra plevrada yapışıklık oluyor. Bu yapışıklıklar özellikle gerilme durumunda ağrıya yol açabilir. Çok sık karşılaşmayız ama olabilir. Kastettiğin ağrı farklı bir durum gibi. Uzman bir doktora gitmende fayda var. Özellikle tansiyon düşmesi varsa kalp le ilgili bir sorun olabilir. Sen hastalığın Nebahat dönemin de olmadığın için C diliminde bir işlem göremezsin. Yine olduğun ameliyat sana bir fonksiyonel kayba yol açmadığı için B diliminde işlem görmezsin. Sen asklşik görevine engel durumun yok görünüyor. Çok geçmiş olsun

BİZİMLE İRTİBATTA OLUNUZ!

    Soru & Öneri & Görüş İleti Formu

    Karsinoid tipik tümör

    Annem 2016 yılında tümör ameliyatı gecirdi her yıl düzenli kontrol yapılıyor son raporumuz sonrası pet ct istendi henüz çektirilmrdi tomoğrafi sonucumuza bı acıklamada bulunabilir misiniz sonucuyla alakalı rica etsem Solda plevral yüzeylerde çizgisel fibroz kalınlasmalar mevcut olup bileteral plevral effüzyon izlenmedi Her iki akciğerde yaygın hilustan plevraya uzanan lineer fibroatelektazik bantlar ve psödo buzlu cam peribronişonlar opasiteler.,sol alt lob lateral bazalde 4.5mm çaplı spn ve plate atlekatazi mevcuttur sağ akciğer orta lob parakardiak alanda anteriorda 19mm çapında yoğunluk artışı izlendi hastanın 04.2019 tarihli bt si ile yapılan karşılaştırmada sağ akciğer parakardiak alanda izlenen yoğunluk yenidir klınık gereklilik halinde pet bt önerilir diğer bulgularda anlamlı bi değişiklik saptanmadı Kesit dahilindeki kemik yapılar osteofitik dejeneredir Lütfen yardımcı olun sonucu bugun aldık ama içim sıkıldı korkudan tekrar başa mı döndük farklı bı durum mu var

     

    “Tuba hanım bir kaç gündür ameliyat programım çok yoğun. Size aynı gün cevap veremediğim için özür dilerim. Konuyu detaylı olarak tetkik ettim. Mevcut (19 mm) bulgulardan annede metastaz olup olmamasından şüpheleniliyor. Önerin tanı ve tedavi için gerekirse cerrahi tekrar uygulanması. 4.5 mm Nodül de şüpheli ancak diğer bulgular operasyon sekeli gibi”

     

    Pnömotorax

    Merhaba hocam 30 yaşındayım 9 yıl önce pnömotorax geçirdim 8ay sonra tekrar pnömotorax geçirdim her ikisinde de dren yoluyla tedavi gördüm. Aradan 8 yıl geçti tekrar pnömotorax geçirdim, covid19 nedeni ile doktor emelîyat etmedi yine dren takıldı tedavi gördüm taburcu oldum aradan 56 gün geçti tekrar pnömotorax geçirdim yine dren yoluyla tedavi oldum taburcu edildim bir ay oldu halen ağrılarım var. 4 defa sağ taraftan pnömotorax geçirdim, Sizin değerli görüşlerinizi bekliyorum, İstanbul dışındayım doktor yolculuk yapmamı önermedi, kısa bir yolculuk yaptığımda göğüs sırt ve omuzumda ağrı oluyor yolculuk yapmaktan çekiniyorum, İstanbul dan 1700 km uzaklıktayım önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim

    Şahbaz, çok geçmiş olsun. Senin hikayen çok nadirde olsa karşılaşabildiğimiz türden. En büyük sıkıntı tabiki COVID-19 dönemine rast gelmen. Ben senin durumunda hastalarım opera ettim. Çünkü seni ciddi sıkıntıya sokabilir. Sekiz yıl Pnömotoraks olmaması iyi ancak ard arda pnömıtoraks olman ciddi bir klinik durum. Operasyon açısından tekrar değerlendirilmende fayda olduğunu düşünüyorum.

    Akciğer Nodülü

    Hocam merhaba, 38 yaşındayım. Geçen yıl mikropailler tiroid ca ameliyatı oldum. 6 ay önce atom aldım ve tüm vucüt taramam yapıldı ve temiz çıktı. Şu anda herhangi bir sıkıntım yok. Geçtiğimiz günlerde hastanede ufak bir operasyon yaptırmam gerekiyordu. Covid-19 nedeniyle rutin tomografi çektiklerini söylediler. Tomografi sonucum şu şekilde: THORAX BILGISAYARLI TOMOGRAFI RAPORU Her iki hemithorax simetrik görünümdedir.Kemik ve yumuşak dokular tabidir. Trakea orta hatta normal şekil ve konumdadır. Kesit alanına giren vasküler oluşumlar tabidir. Kalp kontur,büyüklük,lokalizasyonu normal limittedir. Patolojik boyutta mediastinal LAP görülmemiştir. Her iki hemithoraxta plevral mayi izlenmemiştir. Sol akciğer bazal posterior segmentte subplevral yerleşimli düşük dansiteli milimetrik nodül izlendi. Sağ orta lob medial segmentte ve sol inferior lingular segmentte parankimal plevral çekintiler izlendi. Bu nodülü takip etmek gerekli anladığım kadarıyla. Yaklaşık 10 yıldır alkol ve sigara kullanmıyorum ve ciğerlerimle ilgili hiçbir sorun yaşamadım. Ama gribal enfeksiyonlarda ilaç kullanmadan geçirmeye çalıştığım için zaman zaman uzadığı oldu. Benim merak ettiğim şey; Birincisi burada sadece milimetrik yazıyor boyut yazmıyor. Bu tabirin bir karşılığı var mı? Takipte bunun büyüyüp büyümediğini nasıl anlayacağız? İkincisi düşük dansiteli kanser açısından riskli mi değil mi acaba? Teşekkür ederim.

    Sayın Kalkamış, göndermiş olduğunuz tomografide Plevral çekinti + milimetrik dansite düşük Nodül mevcut. Göğüs cerrahisi açısında Nodül önem arzetmektedir. Genelde tümör değildir ancak tümör olduğu tespit edilirse erken dönemde cerrahi uygulanmaktadır. Hastaya cerrahi olarak tam şifa sağlama imkanı olmaktadır. Bu nedenle hastanın eğer nodulü tümörse tedavi şansını kaybetmemesi için takibe almakta fayda var. Takipte tümör şüphesi artarsa tanısal ileri girişim uygulamaktayız. Üç ay sonra toraks ct ile hasta lezyonunun büyüyüp büyümediği karşılaştırılarak karar verilmektedir. Düşükde olsa kanser riski vardır

    Kunduracı gögüs

    Merhaba 27 yaşındayım 3.2 derinliğinde kunduracı göğsü bulunmakta sol göğüs sağ göğüsten daha ileride duruyor, göğüs kafesinde soldan sağa doğru eğrilme mevcut sol göğüsünün daha büyük sağ göğüsün daha küçük konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim

    Sevgili Başaran, deformiteni görmek isterim. Yaşın 27 olsa bile Vakum Bell den fayda görebileceğini düşünüyorum. Vakum Bell den sonuç alınmaz ise cerrahi tedavi yapılabilir. Öncelik endoskopik minimal invaziv tekniklerdir. Geçmiş olsun

    Akciğer nodül

    Hocam merhaba annem geçen tomografi çektirdi sonucunda akciğer üst lob apikoposterior segmentte subpleveral 6 mm çaplı nodül saptandı . Olarak çıktı şu an hastalık var diye hastaneye gidemiyoruz lütfen yardımcı olun. Sonuç nedir tedavisi var mı?

     

    Sayın İpek, bahsettiğiniz konu bir soliter pulmoner nodüldür. Bir santim altında bir Nodül var. Bizim için bu nodüller neden önemlidir? çünkü erken evre akciğer kanseri olabilir. Ayırıcı tanısını nasıl yaparız? her gördüğümüz lezyon tümörüdür? Tabiki hayır. Nodülün radyolojik özelliklerine bakarız. Yine Bir müddet takibe alırız. Nodül bizde bir tereddüte düşürecek durum ortaya koyarsa tanı ve tedavi için dahadetaylı işlemler yapılır. Hata cerrahi uygulanabilir. Annenizde nodülün özellikleri tümör düşündürmemektedir. Bir müddet takip edilmesinde ciddi fayda var. Takip sonrası verilenkarar daha isabetli olacağını öngörüyorum.

    Hocam beni aydınlatabilirmişsiniz lütfen teşekkür ederim

    Hocam iyi aksamlar bir sorum olacakti Sağ akciğer ust lobunda daha belirgin olmak üzere cok sayıda kalsifiye nodül ve çevre parankiminde hava hapsi sahaları mevcutmuş sağ paratrakeal ve hiler kalsifiye lenf nodlari izlenmistir (TBC sekeli?)sağ akciğer ust lob hacmi azalmış olup peribronsial kalinlasmalar ile fibrotik bantlar izlenmiştir. Aktif infiltratif lezyon saptanmamıştır. Plevral effüzyon ya da kalınlaşma gözlenmemiştir.

    Sayın Otlu, Söz konusu radyolojik bulgular torasik cerrahi müdahale gerektirecek patolojinin hali hazırda bulunmadığını gösterir.

     

     

     

    Bilgi almak ve doktora ulaşma

    Hocam merhaba.Benim oğlum 15 yaşında ve kunduracı göğsü var.Sakaryadan yazıyorum.Daha önce doktora gittik ameliyat dediler ama biz tereddüt ediyoruz masada kalabilir dediler.Sizle görüşmek istiyoruz.

     

    Sayın Ayaz, hastayı görmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Ancak, size faydalı olacağını düşündüğüm bir konuyu sizinle paylaşmak isterim. Ben binlerce göğüs Deformitesi gördüm. Yüzlercesinin ameliyatına bizzat katılmış biri olarak şunu bildirmek isterimki göğüs deformite ameliyatları ölüm oranı sıfıra yakın ameliyatlardır. Çok çok nadiren bu durumla karşılaşıla bilir. Ben şu anda öncelikle ameliyatsız çözümle ilgileniyorum. Şu ana kadar başarılı olmadığımız vaka yok gibi. Sizin Özel bir durumunuzu söz konusu bilmiyorum. Bu nedenle kesin hüküm vermek yanlış olur. Sizin özel durumunuz için hekim arkadaşımız bu tip ifadede bulunmuş olabilir.

    Pnömotoraks / Kunduracı Göğsü

    Hocam merhaba, yaşım 29. 1 mayıs tarihinde covid-19 testi için hastaneye gittiğimde çok şükür bişey çıkmadı. Fakat doktor röntgen sonucunda ciğerinin bitanesi diğerine göre küçük dedi. Bendede doğuştan kunduracı göğsü var, ondandır diye düşündüm. Öyle kaldı. Ağrım sızım veya nefes darlığımda yok. Ama bi kaç gündür aklıma takıldı. Dren veya ameliyat olmadan erken tedavi başlamak fayda sağlar mı. Film sonucum bu şekilde. Değerli yorumunuzu bekliyor olucam. TORAKS BT İNCELEMESİ İnceleme kontrastsız kesitler ile yapılmıştır. Her iki akciğerde infiltrasyon veya kitle lezyonunu temsil edebilecek yoğunluk artımı saptanmamış olup apekslerde fibroatelektatik değişiklikler izlenmiştir. Akciğerde bronkovasküler yapıların kalibrasyonu ve dağılımı normaldir. Hilusları oluşturan vasküler ve bronşial yapılar normaldir. Trakea orta hattadır. Trakea ve ana bronşlarda daralmaya yol açacak lezyon saptanmamıştır. Mediastende patolojik boyutta lenfadenomegali izlenmemiştir. Mediastinal ana vasküler yapılar normal görünümdedir. Kalbin lokalizasyonu, boyutu ve şekli normaldir. Perikardial kalınlaşma, sıvı kolleksiyonu ve kalsifikasyon saptanmamıştır. Plevral sıvı kolleksiyonu, kalınlaşma veya kalsifikasyon saptanmamıştır. Toraks duvarını oluşturan kemik ve yumuşak doku yapıları normaldir. SONUÇ: –Her iki akciğer apekste fibroatelektatik değişiklikler

     

    Sayın Aydemir kısa sürede bana gönderdiğiniz, aynı konuda ikinci mesajınızı almış bulunmaktayım. Birinci mesajdan farklı olarak toraks ct raporunuz yer almaktadır. Her iki mesajınıza ufak bir kaç katkıda bulunmak istiyorum. Toraks ct raporunuzda göğüs deformitesi + göğüs kafes küçüklüğünden bahsedilmemektedir. Burada akıma ilk gelen tomografi çekilirken düz durmamanızdan kaynaklanan bir sorun bu yoruma yol açmış olabilir. Yine göğüs deformiteniz çok minimal olabilir. Lütfen şikayetleriniz, tomografi raporunuzla tekrar göğüs cerrahisine görününüz

    Akciğer sönmesi

    Merhaba 23 yaşındayım. İleri derece skolyozum ve fibromiyaljim var. Öğretmenim. Çocuklara ders anlattığım zaman sesimi yükseltiyorum ve ciğerime ara ara batma tarzında ağrı saplanıyor. Akciğerim sıkışıyor gibi. Nefes almam güçleşiyor. Skolyozum olduğu için batma tarzında ağrılar akciğer sönmesi vb. Rahatsızlıklar yapabilir mi? Teşekkürler.

     

     

    Sayın çok değerli Osman hocam, öğretmenlik gibi çok kutsal bir mesleği icra ettiğiniz için sizi tebrik ederim. Mesleğinizi icra esnasında akciğerle ilgili şikayetinizin olması ciddi skolyozunun olduğunu göstermektedir. Skolyozunuz kaç derecedir. Bunun ölçümü yapıldıktan sonra gerekirse bir cerrahi planlaması yapılabilir. Akciğerde sönme olayı çok sık rastlanan bir durumdeğildir. Olabilir ama çok çok nadir durumlarda. Geçmiş olsun.

    Göğüs kafesi şekil bozukluğu

    Merhabalar ben 22 yaşındayım. Göğüs kafesimde şekil bozukluğu var galiba sol göğüs altı çökük. Şimdiye kadar bir sorunlar karşılaşmamıştım görüntüsü önemli değil ama sağlığa zarar vermesin diyordum. Doktora gitmeye korkuyorum kollarım ağrıyor 1 haftadır. Bununla bi ilgisi var mı sorun yaratır mı? Ara ara kalbimde ağrı oluyor gibi batma hissi var. Ne yapmalıyım

     

     

    Sayın Gül, Göğüs Deformitesi ileri düzeyde olursa kalp ve akciğere bası yaparak değişik semptomlara yol açabilir. Şikayetlerinizin deformiteye bağlı olduğunu düşünmüyorum. Ancak bazen deformite olan kişilerde kalp vb organlarda eşlik eden anomaliler olabilir. Bu hiçde nadir değildir. Bu yönden bir değerlendirilmenizde fayda var. Ameliyatsız göğüs deformitenize çözüm bulunabilirken bu konuda adım atmamanız çok da doğru olmaz. Çözümsüz bir durum söz konusu ise o başka.

    Bölgesel Aşırı Terleme nedir? Neden olur?

    Elleri yeni yıkanmış gibi ıslak, terlemiş halde günlerini geçirmek zorunda kalmak, tanıştığı kişi ile el sıkışamamak, yuvarlak kapı tokmaklarını çevirip açamamak, çok sık giysi değiştirme ihtiyacı duymak, cep telefonu, klavye ve araba kullanırken sorunlar yaşamak gibi durumlar Bölgesel Aşırı Terleme sorununa işaret eder.

    Terleme vücut için doğal ve gerekli bir süreç olsa da, terlemenin aşırı miktarda olması kişi için zararlıdır ve sebebinin araştırılması gerekir.

    Bölgesel aşırı terleme, eller, koltukaltı, ayaklar, alın ve yüz bölgelerinde normal fizyolojik ve duygusal ihtiyaçların ötesinde oluşan terlemedir. Bu durum normal ter bezlerinin duygusal uyarılara abartılı cevap vermesinden kaynaklanmaktadır. Acı ve ekşi gıdaların yenilmesi de aşırı terleme nedenleri arasında olabilir. Gün içinde değişik şiddetlerde olabilen terleme, herhangi bir sebep olmaksızın sempatik sinir sisteminin aşırı aktivitesi nedeniyle olur.

    Bölgesel Aşırı Terleme’nin zararları nelerdir?

    Terlemenin yüksek miktarlarda olması ve özellikle belli bölgelerde çok terlemek, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Sosyal yaşantıda zorluklara sebep olurken, örneğin koltuk altlarının sık sık ıslanması (genellikle çekingen karakterli olan) bu kişilerin daha da sıkılgan ve utangaç olmalarına yol açar. İş ilişkileri ve kariyer seçimleri bu durumdan etkilenir.

    Aşırı el terlemesi ve avuç içi terlemesi, cep telefonu, bilgisayar ve araba kullanımı sırasında zorluklar yaşanmasına neden olur. İnternet ortamında el terlemesine çözüm bulmak için farklı yöntemler önerilse de, kalıcı çözüm el terlemesi ameliyatı da denen ETS yöntemidir.

    Kişiden kişiye farklılık gösterse de bölgesel aşırı terleme sorunu, psikolojik sorunlara da neden olabilir. Böyle durumlarda tedavi olmaları gerekir.

    Ameliyat Sonrası Hayat

    Operasyonun ardından yaklaşık 8 saat sonra taburcu olunabilmektedir. Ameliyat kapalı yöntem ile uygulandığından ağrı ve uzun süreli yatışa gerek yoktur. Ameliyat sonucunda memnun kalmayan hastalar, kullanılan klipsin çıkarılmasıyla eski hallerine dönebilmektedir.

    Bölgesel Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?

    Medilife Aşırı Terleme Merkezi ile aşırı terleme şikayeti olan hastaların müracaat ettikleri branşlar bir araya gelerek hasta için en uygun tedavi yöntemini belirliyor.

    Her biri kendi konularında uzman hekimlerimiz, hastaya özel tedavi yöntemini ortaya koyarak başarı şansının arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Böylece hastalar da sürece dahil ediliyor ve ihtiyaç duydukları bilgiye kolayca ulaşabiliyor.

    Bölgesel Aşırı Terleme Tedavi Aşamaları

    1. Öncelikle Bölgesel Aşırı Terleme’nin nedeni belirlenir.
    2. Metabolik hastalık durumu, Stres Kaygı Bozukluğu durumu, Kalp Hastalığı durumu ve diğer nedenler araştırılır.
    3. Tedavi için, Cerrahi Tedavi (ETS Ameliyatı) veya cerrahi dışı tedavi alternatifleri değerlendirilir.
    4. ETS olarak bilinen, sempatik sinirin klips denilen titanyum teller ile bloke edilmesi yöntemi, bölgesel aşırı terlemenin kesin ve kalıcı çözümüdür. ETS Ameliyatı, Medilife Beylikdüzü Hastanesi’nde Göğüs Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Orhan YÜCEL tarafından uygulanmaktadır.
    5. Tedavi sonrası takip sürecine geçilir. Önerilen tedavinin sonuçları kayıt altına alınır. Düzenli kontroller planlanır ve hasta tüm bu süreçte detaylı şekilde bilgilendirilir.
    6. Hastalar ameliyattan 1 hafta sonra normal yaşantılarına çok daha özgüvenli ve sosyal olarak dönebilir. Spor yapmalarında veya Askerlik görevlerini yerine getirmelerinde sorun yoktur.